Alles wat je moet weten over een ooglidcorrectie
24 juli 2024Marionetlijnen verminderen zonder fillers: feit of fabel?
27 oktober 2024De beste manier om spataderen te behandelen
Spataderen kunnen ongemakkelijk en zelfs pijnlijk zijn, en veel mensen zoeken naar de beste manier om ze te behandelen. Er zijn verschillende behandelmethoden beschikbaar, allemaal met hun eigen voor- en nadelen.
In deze blog bespreken we hoe en waarom spataderen ontstaan, en wanneer je er iets aan moet doen. Sommige spataderen geven namelijk helemaal geen klachten, terwijl andere een grote impact kunnen hebben op je dagelijkse leven. Daarnaast bespreken we ook meteen de beste manier om spataderen te behandelen.
Mocht jij dus last hebben van spataderen (dat kan fysiek zijn of enkel cosmetisch), dan ben je op de juiste pagina. Er zijn meerdere manieren om jouw spataderen te behandelen en te verwijderen, maar de sclerocompressietherapie (vaak ook sclerotherapie genoemd) die wordt aangeboden door Looy Clinics, steekt met kop en schouders boven de rest uit. Hier lees je waarom.
Wat zijn spataderen en waarom is een behandeling belangrijk?
Spataderen ontstaan wanneer de kleppen in de aderen, die helpen bij het terugvoeren van bloed naar het hart, niet goed functioneren. Normaal gesproken zorgen deze kleppen ervoor dat het bloed slechts in één richting stroomt. Als deze kleppen zwak of beschadigd raken, kan het bloed achteruit stromen en zich ophopen in de ader. Dit veroorzaakt een verhoogde druk, waardoor de ader uitzet en zichtbaar wordt onder de huid als een spatader.
Dit kan leiden tot symptomen zoals pijn, zwelling, en een zwaar gevoel in de benen. Maar dit hoeft niet. Sterker nog, meestal geven veel spataderen geen fysieke klachten. Maar mocht je je er aan ergeren of wél klachten hebben, dan kan je ze laten behandelen. Er is echter niet één behandeling mogelijk bij spataderen, maar enkele waaruit je kan kiezen. We bespreken ze hieronder in detail.
De behandelingen van middelgrote spataderen
Er zijn verschillende behandelingen voor spataderen, zoals:
-
- Lasertherapie: Laserbehandeling gebruikt lichtenergie om kleine aderen te laten verdwijnen. Dit is vooral effectief voor oppervlakkige spataderen, maar kan meerdere sessies vereisen en kan huidverkleuring veroorzaken.
- Endoveneuze ablatie: Dit is een minimaal invasieve procedure waarbij een katheter wordt gebruikt om warmte toe te passen op de ader, waardoor deze sluit. Hoewel effectief, kan deze behandeling complicaties zoals bloedstolsels en zenuwbeschadiging veroorzaken.
- Chirurgie (Ligation en Stripping): Dit zijn oudere technieken waarbij aderen operatief worden verwijderd. Deze methoden zijn invasiever, vereisen algemene anesthesie, en hebben een langere hersteltijd met mogelijk blijvende littekens. Dit wordt tegenwoordig vooral gebruikt voor grotere littekens.
- Sclerocompressietherapie: Bij deze procedure injecteert de vaatchirurg een scleroserende vloeistof in de spataderen. Deze vloeistof zorgt ervoor dat de bloedvatwand verkleeft, waardoor de ader verschrompelt en uiteindelijk verdwijnt.
- Lasertherapie: Laserbehandeling gebruikt lichtenergie om kleine aderen te laten verdwijnen. Dit is vooral effectief voor oppervlakkige spataderen, maar kan meerdere sessies vereisen en kan huidverkleuring veroorzaken.
De beste behandeling voor kleine tot middelgrote spataderen is wat ons betreft zonder twijfel sclerocompressietherapie. Waarom dat zo is, lees je uitgebreid hieronder. Mocht je grote spataderen hebben, dan is een chirurgische behandeling het beste. Als je met ons contact opneemt, dan kunnen we samen met jou bepalen voor welke behandeling je in aanmerking komt.
Waarom sclerocompressietherapie de beste optie is voor de meeste spataderen
Sclerocompressietherapie is een moderne en effectieve techniek die toegepast worden door specialisten wereldwijd. Het enige nadeel van de behandeling is dat die niet gedaan kan worden op grote spataderen. Hieronder bespreken we de voordelen van sclerotherapie ten opzichte van de andere behandelingen die we eerder benoemd hebben.
- Minimaal invasief: De procedure wordt uitgevoerd met een uiterst dunne naald, waardoor het ongemak minimaal is en anesthesie vaak niet nodig is.
- Snelle hersteltijd: Na de injectie draag je gedurende 48 uur een steunkous om de behandelde aderen plat te drukken en verkleving te bevorderen. De meeste patiënten kunnen de volgende dag weer hun normale activiteiten hervatten.
- Effectiviteit: De behandeling is zeer effectief voor het verwijderen van kleine en middelgrote spataderen, met resultaten die zichtbaar zijn binnen enkele weken.
- Weinig bijwerkingen: De bijwerkingen van sclerotherapie zijn meestal mild en tijdelijk, zoals lichte roodheid of blauwe plekken op de injectieplaats. Zeldzame complicaties zoals bloedstolsels of allergische reacties kunnen optreden, maar zijn zeldzaam.
Kies voor een specialist
Het enige dat we je kunnen meegeven als je wat aan je spataderen wilt doen, is dat je dit moet doen met een specialist die betrouwbaar en gekwalificeerd is. Aangezien spataderen verwijderen technisch gezien een vaatchirurgische ingreep is, is het van groot belang dat je dit doet bij een goede kliniek en chirurg.
Bij Looy Clinics wordt de sclerocompressietherapie uitgevoerd door de ervaren vaatchirurg dr. Marina van Engeland, die sinds 2007 gespecialiseerd is in vaatheelkunde. Met deze jarenlange ervaring en een zorgvuldige aanpak zorgen wij ervoor dat elke patiënt de best mogelijke zorg krijgt.
Conclusie
Als je op zoek bent naar een veilige, effectieve en minimaal invasieve manier om van je spataderen af te komen, is sclerocompressietherapie bij Looy Clinics de beste keuze. Onze deskundige chirurgen en hoogwaardige zorg zorgen ervoor dat je snel en comfortabel van je spataderen afkomt. Neem vandaag nog contact op met Looy Clinics voor een consultatie en ontdek hoe wij je kunnen helpen.