Sclerocompressietherapie

Spataderen behandelen


Er bestaan verschillende technieken om spataderen te behandelen. Wij bieden de behandeling sclerocompressietherapie/scleroseren aan die vooral geschikt is voor kleine en middelgrote spataderen. Hierbij worden de spataderen door onze vaatchirurg dichtgespoten met een vloeistof. Deze vloeistof geeft een verkleving van de bloedvatwand, waardoor de spatader verschrompelt en niet meer zichtbaar is.

  • Vrijwel pijnloos
  • Behandeling door vaatchirurg
  • Ervaren chirurg sinds 2007
  • Voor kleine en middelgrote spataderen
  • Je krijgt na de behandeling een elastische kous aan
  • Behandeling wordt niet uitgevoerd tijdens zwangerschap
  • Geen verdoving nodig
Drs. Marina van Engeland

Spataderen behandeling

Indien je last hebt van kleine of middelgrote spataderen is de sclerocompressietherapie (dichtspuiten spataderen) een geschikte behandeling. Allereerst zal Dr. Marina van Engeland de spataderen aftekenen. Vervolgens ga je op de behandeltafel liggen. Met een uiterst dun naaldje prikt de arts de vloeistof in de spatader. Deze vloeistof geeft een verkleving van de bloedvatwand, waardoor de spatader verschrompeld. Na het wegspuiten krijg je een steunkous op maat om de aders dicht te drukken. Alle behandelingen worden uitgevoerd door onze vaatchirurg Dr. Marina van Engeland (vaatchirurg sinds 2007).

De behandeling

Inspuiten van spataderen

Sclerocompressietherapie is een behandeling waarbij de spatader ingespoten wordt met een vloeistof. Door deze vloeistof verkleeft het bloedvatwand van de spatader, waardoor deze verschrompelt. In dit filmpje zie je hoe onze vaatchirurg Dr. Marina van Engeland de vloeistof in een deel van de spataderen inbrengt en de ader gelijk niet meer zichtbaar is. Na de behandeling ontvang je van ons een steunkous om de behandelde spataderen plat te drukken en te laten verkleven. Deze kousen draag je gedurende 48 uur. Daarna draag je de kousen 10 dagen alleen overdag. Na twee weken is het bloedvat dichtgeplakt. Er kan nog een kleine verkleuring zichtbaar zijn die meestal binnen 6 weken wegtrekt.

Veelgestelde vragen

1Hoe lang duurt de behandeling?
De behandeling duurt ongeveer 15 minuten. Na de behandeling moet je gedurende 20 minuten wandelen om de vloeistof goed te verdelen over de vaten.
2Doet een spataderen behandeling pijn?
De behandeling is vrijwel pijnloos. De naald waarmee gewerkt wordt is zeer dun waardoor het inbrengen hiervan in de meeste gevallen niet waargenomen wordt. Van de middelgrote spataderen voel je niks. Het kan zijn dat je een lichte, wat brandende pijn voelt bij het inspuiten van kleine spataderen maar de ader zelf is gevoelloos waardoor je alleen het prikje kunt voelen. De eventuele pijn is zo minimaal dat de behandeling zonder verdoving wordt uitgevoerd.
3Hoe bereid ik mij voor op de behandeling?
Zorg ervoor dat je voorafgaand aan de behandeling de omtrek van je kuit en bovenbeen aan ons doorgeeft zodat wij steunkousen op maat voor je kunnen regelen (wij nemen hiervoor contact met je op). Smeer je benen op de dag van de behandeling niet in met zalf of crème. Draag losse kleding en schoenen die over de steunkousen passen. Ben je gevoelig voor injectievloeistof, pleisters of jodium? Geef dit dan voor de behandeling aan de arts door.
4Moet ik na de behandeling steunkousen aan?
Voor de behandeling vragen wij je de omtrek van je kuit en bovenbeen door te geven. Wij zorgen voor een steunkous op maat die je gedurende 48 uur aan houdt. Vervolgens haal je de pleisters en watjes eraf en kun je kort douchen. Daarna draag je de kousen 10 dagen alleen overdag. De kousen zijn nodig om na de ingreep de behandelde spataderen plat te drukken en te laten verkleven.
5Hoe snel is het resultaat zichtbaar?
Na twee weken is het bloedvat dichtgeplakt. Er kan nog een kleine verkleuring zichtbaar zijn die meestal binnen 6 weken wegtrekt.
6Kan ik douchen met de steunkousen?
Om de genezing zo goed mogelijk te laten verlopen is het belangrijk je kousen droog te houden. Je hoeft de kousen alleen de eerste 48 uur aaneengesloten te dragen, vervolgens kun je kort douchen en draag je de kousen alleen overdag.
7Waar moet ik na de behandeling rekening mee houden?
De avond na de behandeling kan het zijn dat je last van hoofdpijn krijgt (komt zeer zelden voor), zorg er dus voor dat je paracetamol in huis hebt. De eerste 48 uur draag je steunkousen non-stop en vervolgens 10 dagen alleen overdag. Het is belangrijk om in de eerste twee weken na je behandeling goed te bewegen maar geen intensieve sporten te doen. Vermijd de zon in de eerste 6 weken na de behandeling of gebruik factor 50.
8Kan ik zelf naar huis rijden na de behandeling?
Je kunt na de behandeling gewoon lopen en zelf naar huis rijden.
Wil je meer weten?

Vraag het ons!